Podrška nedojiljama

Ja sam majka nisam žrtva 1

— Autor nedojilja @ 20:53

Često čujete priče o majkama-žrtvama, majkama-mučenicama, majkama-vrednicama... Često vaše prijateljice kada dobiju decu postanu takve: umorne, zabrinute, blede i čupave. Pretvore se u čistačice koje dezinfikuju kuću kao da gaje najteže bolesnike, a ne decu. Spremanje hrane je čista avantura. Kupuje se povrće organski gajeno, potapa se u sodabikarbonu Undecided,  na pari se sprema: bez soli, glutena i naravno bez ukusa, jer  je nju majka trovala, a ona boga mi neće svoje dete. Onda hrani mladunče koje ima četiri godine ( mladunče zna da uključi tablet, telefon i tv, ali još ne koristi viljušku i kašiku).

Majka mučenica uvek je u neslaganju sa svojom majkom, a u ratu sa svekrvom... Jer majki mučenici niko ne pomaže, ona sama gaji dete. Istina je da majka i svekrva nisu zdravstveni radnici i ne mogu da dostignu taj nivo higijene. Prosto ne zadovoljavaju standarde. 

Onda te iste majke mučenice, žrtve, vrednice kažu: LAKO JE TEBI! IMAŠ POMOĆ! A I DECA SU TI SUPER!

Draga moja mučenice, prihvati pomoć! Pusti dete da bude prljavo! Spremi ono što se tebi jede! Ručajte kao porodica! Kupi ponekad pecivo u pekari i pojedite ga u parku! Ne briši prašinu svaki čas, jer dete ne može da umre ako udahne nekoliko čestica, već postaje otporno! 

Podrška dojenju je važna, ali podrška gajenju deteta je neprocenjiva... Jer nije loše kada celo selo vaspitava dete! 


Saveti za hranjenje na flašicu

— Autor nedojilja @ 20:51

Dojenje ne ide! Beba ne napreduje! Teška odluka je pred mamom... FLAŠICA! Draga mama, ne daješ bebi flašu piva već dohrane Laughing. Šta i kako?

Ovo je priča iz ličnog iskustva, ne mora ovako... Preporučila bih veću staklenu flašicu. Mnoge mame biraju manje flašice, jer je bebi lakše da je drži i to je u redu. Mišljenja sam da su bolje staklene (jesu skuplje) jer su, po mom mišljenju, lakše za održavanje. Sa plastičnih se nekad boja skida. Cucla na flašici neka bude silikonska i anatomskog oblika (ako mama i dalje doji neka rupa bude manja, da bebi bude teže da se ne ulenji i odbije trajno dojenje). U početku je moguće da se bebi ne svidi adaptirano mleko, jer je bezukusno. Ali polako. Strpljenja! Ne kupujte novu hranu!

Higijena flašica je važna, ali ne treba preterivati. Posle svakog obroka operite flašicu deterdzentom i četkom za flašicu. Ako je flaša staklena ne morate je otkuvavati (sterilisati) posle svakog obroka. Dovoljno je jednom dnevno. A plastičnu treba otkuvavati posle svakog obroka, ali pazite ako se boja menja, nabavite novu flašicu. Cuclu perete kad i flašicu, nemojte dugo kuvati jer guma i silikon mogu da se rastegnu (ako do toga dodje kupite novu istog oblika). Kad kupujete cuclu gledajte uzrast-od 0 do 6meseci su najmanje, pa slede od 6-12 meseci, od 12-18meseci... Isto važi i za varalice (laže).

Kako odabrati hranu? U toj odluci mogu da vam pomognu apotekar i lekar. Ako dete nema  alergiju i ako je starije od 3 meseca slobodno kupite neku jeftiniju hranu. Kada odaberete hranu nemojte menjati i uzimati od drugih proizvodjača. AD hranu promenite ako beba bljucka ili ima dijareju. Moguće je da će dete imati grčiće ako prvi put uzima dohranu, zato mu dajte kapi preventivno i masirajte  stomačić (šaku stavite bebi na stomak i pomerajte je u pravcu kazaljke na satu) i noge neka im budu tople. Moja deca nisu imala grčiće, jer sam im redovno masirala stomak i grejala nogice.

Hranu pripremajte prema uputstvu. Mnogi proizvodjači daju preporuku broja obroka, kilaže i starosti bebe... Možete malo odstupati od te preporuke.

SAVET: Prokuvanu vodu držite u termosu! Lakše je Smile! Kada idete negde flašicu sa prokuvanom vodom stavite u termos-torbice i kada beba ogladni smućkajte hranu.

Srećno i laku noć! Naspavaćete se i vi i beba! A bebe divno rastu u snu Kiss 


Powered by blog.rs