Podrška nedojiljama

19 Jun, 2017

Leti, leti aviončić 2

— Autor nedojilja @ 21:25

Ovo je nastavak prethodnog članka. Primećujem često se pojavljuje pitanje na forumima: ŠTA UVODITI? KOJIM REDOSLEDOM? Uvidjam da je to veliki problem mamama i sigurna sam da problem leži u čestom menjanju čuvenog KRUGA ISHRANE. Mogu da posvedočim da su se neke stvari promenile u odnosu na pre deset godina. 

Onda tu je problem veselih baka, koje je jedva čekaju da unuci krenu da jedu čvrstu hranu... Jer šta je baka ako ne može da pogleda u tanjir unuku i da kaže ono čuveno: NIŠTA NISI JEO SmileČesto od baka čujemo kako pričaju da su one svojim bebama davale sa 2.5 meseca sokiće ili kravlje mleko od rodjenja. 

I onda mama bude sludjena. Savet: OPUŠTENO. Draga mama, ti sa bebom provodiš ceo dan i ti je osećaš i primećuješ kako napreduje i da li je gladna. Ako si primetila da joj mleko nije dovoljno slobodno počni da joj uvodiš kašice. Posavetuj se sa doktorom, ali imaj na umu da ti živiš sa bebom. Takodje razumem i nesigurnost i želju da se odloži uvodjenje nove hrane. Jer dovoljno je da se beba zagrcne prilikom jela ili da preplače celu noć zbog bolova u stomaku i da mama odloži kašicu. ALI! Ali ako si krenula da uvodiš onda to radiš, jer ako uvodiš pa odustaješ ili uvodiš pa odlažeš ti stvaraš malog probirljivca i već sad mu šalješ signal da si nesigurna. Znam to je beba! Mala beba koja te gleda divnim okicama... I kako da ti budeš dosledna kad je to samo beba? Draga mama, ako nisi spremna za novi način hranjenja onda sačekaj. Nisi ti samo hranilica! Ti si mama, ti voliš i vaspitavaš. Bebu vaspitavaš od prvog trena. Gde spava, kad spava, kako se ponaša u gužvi, da li joj smeta buka... Ti stvaraš osobu. 

Prati svoj osećaj, naoružaj se strpljenjem i trudi se da uživaš u ovoj novoj avanturi. Ako misliš da ste spremni za novi korak ovo su neki od saveta:

-Pošto beba ne sedi, možeš je staviti na veliki jastuk u polusedeći položaj

-Ako beba nema kecelju, nadji neku staru benkicu i neka to bude garderoba za hranjenje 

-Ako je beba pojela sve, ponudi je vodom, a ako nije daj joj malo mleka

-Kašice neka jede oko 12 časova, a ostalo neka budu flašice

Prijatno! Wink 

 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs