Podrška nedojiljama

22 Apr, 2017

Saveti za hranjenje na flašicu

— Autor nedojilja @ 20:51

Dojenje ne ide! Beba ne napreduje! Teška odluka je pred mamom... FLAŠICA! Draga mama, ne daješ bebi flašu piva već dohrane Laughing. Šta i kako?

Ovo je priča iz ličnog iskustva, ne mora ovako... Preporučila bih veću staklenu flašicu. Mnoge mame biraju manje flašice, jer je bebi lakše da je drži i to je u redu. Mišljenja sam da su bolje staklene (jesu skuplje) jer su, po mom mišljenju, lakše za održavanje. Sa plastičnih se nekad boja skida. Cucla na flašici neka bude silikonska i anatomskog oblika (ako mama i dalje doji neka rupa bude manja, da bebi bude teže da se ne ulenji i odbije trajno dojenje). U početku je moguće da se bebi ne svidi adaptirano mleko, jer je bezukusno. Ali polako. Strpljenja! Ne kupujte novu hranu!

Higijena flašica je važna, ali ne treba preterivati. Posle svakog obroka operite flašicu deterdzentom i četkom za flašicu. Ako je flaša staklena ne morate je otkuvavati (sterilisati) posle svakog obroka. Dovoljno je jednom dnevno. A plastičnu treba otkuvavati posle svakog obroka, ali pazite ako se boja menja, nabavite novu flašicu. Cuclu perete kad i flašicu, nemojte dugo kuvati jer guma i silikon mogu da se rastegnu (ako do toga dodje kupite novu istog oblika). Kad kupujete cuclu gledajte uzrast-od 0 do 6meseci su najmanje, pa slede od 6-12 meseci, od 12-18meseci... Isto važi i za varalice (laže).

Kako odabrati hranu? U toj odluci mogu da vam pomognu apotekar i lekar. Ako dete nema  alergiju i ako je starije od 3 meseca slobodno kupite neku jeftiniju hranu. Kada odaberete hranu nemojte menjati i uzimati od drugih proizvodjača. AD hranu promenite ako beba bljucka ili ima dijareju. Moguće je da će dete imati grčiće ako prvi put uzima dohranu, zato mu dajte kapi preventivno i masirajte  stomačić (šaku stavite bebi na stomak i pomerajte je u pravcu kazaljke na satu) i noge neka im budu tople. Moja deca nisu imala grčiće, jer sam im redovno masirala stomak i grejala nogice.

Hranu pripremajte prema uputstvu. Mnogi proizvodjači daju preporuku broja obroka, kilaže i starosti bebe... Možete malo odstupati od te preporuke.

SAVET: Prokuvanu vodu držite u termosu! Lakše je Smile! Kada idete negde flašicu sa prokuvanom vodom stavite u termos-torbice i kada beba ogladni smućkajte hranu.

Srećno i laku noć! Naspavaćete se i vi i beba! A bebe divno rastu u snu Kiss 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs