Podrška nedojiljama

Flašica razgovora

— Autor nedojilja @ 23:15

-Kako si? Kako beba?

JA: Super smo.

-Kako se boriš?

JA: Ne borim se, uživam... Šta ima kod tebe?

I onda razgovor ide u nekom normalnom toku, drugarica se pohvali novom haljinom, novim dečkom, starim problemima na poslu. Razgovaram sa odraslim osobama o problemima za odrasle. Izbegavam da pričam o bebi, jer tu sam lekciju naučila pre jednu deceniju. Tada sam imala samo jednu drugaricu sa detetom. Sad je lakše, jer sad imam ekipu Cool  Sa njima pričam o pelenama, ojedima, zatvoru, spavanju, štucanju... I to je za mene novo iskustvo. Imam prijateljice sa kojima imam zajednička interesovanja! WOW! 

Teme se same nameću. Pre neki dan je bila MOJA DRUGARICA DOJILJICA kod mene i pokazivala sam joj vežbe za bebe. Spustim svoje nedojeno čedo na pod i odradim set vežbi sa njim. I onda ona kaže što ne bi pisala o nedojenju kao o stilu života. O tome kako vežbaš bebu i kako vežbaš sa bebom. 

Jer pored ovog bloga, ja sam pokrenula i treninge mama i beba zajedno, u svom gradu. I tu pričam koliko je važno provesti kvalitetno vreme sa bebom. Kako je dobro nositi bebu, jer neće još dugo biti beba. Ali najvažnije, vi ste od prvog dana model ponašanja svom detetu. Vi ste uzor! Mislim da je MAMA GLAGOL OD GLAGOLA RADITI samo ako odabere taj put... Ova mama je IMENICA OD IMENICE AVANTURA! 


Ideš pod mač, bato!

— Autor nedojilja @ 23:21

Da i ON  se dotakao teme dojenja. Ako, neko ne zna ko je ON, neka ukuca u pretraživač IDEŠ POD MAČ BATO! Laughing Šta mislim o njemu? Recimo čim pomislim na njega zasmejem se Smile Smile SmileUveseljava me!

Priča kako bi žene trebalo da se poradjaju kući, jer trudnoća nije bolest. Njegova baba se poradjala, pa bi sad i mi trebalo da to primenimo. Tačno je da trudnoća nije bolest, ALI pošto je porodjaj često BOLan i može da bude komplikovan, pitala bih ga kako da to nazovemo- ODSUSTVO ZDRAVLJA?! Krvariš, cepaš se, grčiš se, sve te boli, ali nisi bolesna! Super ti je, jer tako misli jedan muškarac, čija se baba poradjala kući. Mnoge babe, koje su se poradjale kojekude Smile, radjale su mrtvorodjenu decu (verujem da ON misli da je to Božija volja ili da je tu ženu zaposeo nečastivi). Kako god, mnoge su žene umirale na porodjaju. E, sad će njegovi istomišljenici da skoče i da viknu: I SAD UMIRU U BOLNICAMA! Da, umiru, ali stopa smrtnosti je manja! Valjda je i to nešto! Znam, to je teleći fakultet i škole su debilane (njegove reči), najbolje je da se vratimo prirodi... A u prirodi stvari je da muž bude vitez i da žena gaji dete i po mogućstvu da ga doji do sedme godine, dok djed gusla junačke pesme. ON samo priča ono što narod ima u podsvesti.

Narod je otišao iz sela, ali selo iz naroda nije! Zato mu je lako zavesti masu! 

Sada će me spaliti  demonski plamen! Ovo je čista jeres! Aaaaaaa...


Popuj mi nežno i polako

— Autor nedojilja @ 20:40

Danas sam prisustvovala kraljevskom popovanju. Zašto kraljevskom? Zato što nikad nisam čula takvo davljenje i žvalavljenje. Poželela sam da tog lika okitim lentom na kojoj bi pisalo: MISTER DROBLJENJA 2017.

Par ima bebu i dolaze u teretanu na otvorenom, da vežbaju, deluju izdaleka slatko i simpatično. Bili bi super kad bi bili slika bez tona! To je izgledalo ovako:

ON (poji bebu): Šta je ovo?! Pa ovo je strašno! Dodji probaj šta si napravila! (ona silazi sa stepera, proba i ništa ne govori) Trebalo je da staviš dve kapi limuna, je l to teško?

Nešto kasnije...

ON: Ne mogu da verujem da nisi ponela pelenu.

ONA: Zaboravila sam, juče sam nosila, pa nije trebalo.

ON: I šta sad da radimo?! Uvek moraš da poneseš četiri, pet...

Teretana je na otvorenom i duva vetar, malo je rizično presvlačiti bebu u takvim okolnostima... Ali zašto ne iskoristiti priliku i pokazati sjaj svog blistavog uma i popovati?

ONA: (pokušava da nahrani bebu)

ON: Neće da jede, jer joj se spava...A ti nisi ponela pelenu da je presvučeš!

Nakon 5 minuta 

ONA: (gura kolica i pevuši)

ON: Pazi da joj ne bije sunce u oči! 

ONA: (ona nastavlja da gura kolica)

ON: (skače, uzima kolica, brže ih gura i glasnije peva)

To sam posmatrala, pritisak mi je skakao, da sam dojilja izgubila bih mleko Tongue out (ovako mrka kapa)

Ja sam glasna žena, umem da psujem i slatko da se posvadjam. Navijala sam u sebi da čujem malo agresije od nje. Njihov život- njihova stvar! Iskreno, strahujem da li ću sutra trenirati bicepse ili živce slušajući njega. ŽIVELA DOBRA, KVALITETNA SVADJA! DOLE PASIVNA AGRESIJA!

 


SPAVANJE NA (moj) ZAHTEV

— Autor nedojilja @ 11:25

Slobodno i smelo ću sebe prozvati guruom bebećeg spavanja ili vršnjačkim edukatorom bebinog sna Wink WinkWink Mogu organizovati radionice i predavanja na ovu temu. Moja tromesečna beba spava noću 12 sati bez budjenja... Od 20.30 do 8.30! Sad će skeptici reći- JEDNA LASTA NE ČINI PROLEĆE... Ili jedno bebino spavanje te ne čini ekspertom... Ali tu sam vas čekala... Nije jedna nego dve Smile

Obe moje bebe su spavale celu noć. Kako? Uspostavili smo takav ritam... Ja kad hoću da one spavaju,  kažem im: TI SPAAAAVAŠ! TI SPAAAAVAŠ! Laughing  I one naravno počnu da vriiiiiišteee! VRIIIIIŠTEEEE! Šta će da im fali ako su malo neispavane? Na početku je teško, ali treba biti UPORAN i imati podršku okoline Cool Dobra podrška okoline je najvažnija! Okolina bi trebalo  da budu na nekom drugom mestu (po mogućstvu u drugom gradu). Čini vam se da ste negde čuli ove zlatne reči: UPORNOST, PODRŠKA OKOLINE, USPOSTAVITI RITAM... Ma samo vam se čini!

Na kraju se trud isplati! Beba se izvrišti i izbaci svu negativnu energiju iz sebe (oslobodi se stresa, koji se nakupi u toku dana, jer danas je teško biti beba) i ZASPI. To što vi imate tikove nije strašno! Brzo se zaboravi početna muka i patnja. 

Ako nekog stvarno inetresuje kako moja deca spavaju celu noć, neka se javi organizovaću tribinu! Wink


POGADJAJTE ŠTA JE OVO

— Autor nedojilja @ 12:56

 


Mojoj drugarici dojiljici

— Autor nedojilja @ 16:01

Možda neverovatno zvuči, ali ja imam drugaricu koja je dojilja! SmileSmileSmile Imam više, ali jednoj od njih posvećujem ovaj članak.  Ona je moj verni čitalac i ja sam joj zahvalna na tome Kiss! Razmišljala sam kako da naslovim ovaj članak. Neke od ideja su- DOJILJE SU SUPER, DOJENJE CARUJE-FLAŠICA KLADE VALJA, ILI KO DOJI ZLO NE MISLI-A KO HRANI NA FLAŠICU UOPŠTE NE MISLI Smile  Odlučila sam da za promenu budem nežna Tongue out

Sad se neko pita o čemu ja pričam sa nekim ko doji, kad sam ja protiv dojenja. E, ova moja drugarica može da opovrgne tu MISAO, jer ja nisam protiv dojenja. Ja sam PROTIV VRŠENJA PRITISKA  da se doji po svaku cenu i PROTIV SAM- OSUDJIVANJA ODLUKE žene, da ne doji. Pre neki dan sam pročitala komentar, ispod svog članka OVO MOŽE DA NAPIŠE SAMO NEKO KO NEMA POJMA O DOJENJU. I odmah sam setila jedne osobe koja zna o dojenju mnogo i sa kojom često razgovaram baš o toj temi. Ona me je tešila kad je doktorka rekla da moram preći na veštačku hranu, rekla je da ko zna kakve mi otrove unosimo u telo kroz hranu i vazduh.  Razgovori sa njom su me inspirisali. Sećam se da smo u trudnoći više delile strah od dojenja, nego od porodjaja. Pitam se ko nas je toliko istraumirao dojenjem? Tačnije, ko je stvorio takvu famu oko hranjenja bebe? Kada prodje neko vreme, sve na kraju shvatimo da je najvažnije da beba bude sita, zadovoljna i smirena. Ova moja drugarica i ja smo pročitale tekst o izmlazanju, kako su žene jedine medju sisarima koje ovo rade, kako je to bespotrebno, jer je priroda sve uredila... I složile smo se da je tekst čitak, ali samo čitak i to znamo mi koje smo lečile od mastitisa. Mi ne znamo kako funkcioniše prirodna selekcija i koliko ženki ne preživi dojenje ili koliko mladunčadi ugine od gladi. Pozivati se na stanje u prirodi lepo zvuči, ali mi ne živimo u prirodi. Baš danas smo razgovarale o organskoj hrani i ona je rekla da je dobro navići se na otrove. Slažem se i zato ovo posvećujem tebi:

Ti si car! Možda si sad malo neispavana, ali CAR si! Ti i ja smo kao BELA VRANA I CRNA OVCA... Biti dojilja u tvojim godinama i nedojilja u mojim, ukazuje na neverovatnu drskost... 


7 kreativnih odgovora na pitanje dojiš li :)

— Autor nedojilja @ 14:09

Ovo pitanje se postavlja svim mamama. Bilo da su iz suparničkog tabora Smile (dojilje) ili da su iz POKRETA NESVRSTANE (doje+dohranjuju) ili su prosto- nedojilje. Razmislimo- zašto bi ovo nekoga interesovalo?UndecidedUndecidedUndecided

Ja ne znam... 

Do sad ste mogle da odgovorite: DOJIM ili NE DOJIM... (Izvinjavam se grupi DOJENJE+DOHRANA njihovi odgovori su kreativniji). Ali od sad, možete upotrebiti i neki od ovih odgovora:

1. Ne. Mi imamo dojilju! (Ovde upotrebiti snobovski ton u glasu i sa visine pogledate onoga ko vas to pita, ipak ste uvredjeni Cool )

2. Ne. Ja sam bebisiterka ovoj bebi. (Ovo upotrebite kod nepoznatih ljudi! Pre nekoliko dana me je taksistkinja pitala da li dojim, ja sam začudjeno rekla da sam bebisiterka. Kiss )

3. Ne. Ne podnosim da mi neko dira grudi. 

4. Ne. Moj suprug ne podnosi da mi neko dira grudi.

5. Ne. Mi smo dete usvojili.

6. Ne. Imam AIDS. (Kad postavljaju lična pitanja, neka  im bude neprijatno... Mog supruga i mene su često pitali kad ćemo drugo, a ja sam ozbiljnim tonom govorila da se lečimo od sekundarnog steriliteta i onda tom nekom bude neprijatno što je uopšte i pitao.)

7. Ne. A kako se to radi? (Ovo je idealno kad vas neki muškarac pita Smile I ovo sam probala, pre neki dan, kad je me drug pitao da li dojim.) 

 


DOJENJE+DOHRANA=LUKSUZNA ZABAVA

— Autor nedojilja @ 17:28

Ovo pišem za sve mame, koje su nekad čule komentar, da bi im bilo jeftinije da doje?! Pored česte konstatacije, da je lakše i zdravije dojiti, neke nedojilje su čule i to da je dojenje jeftinije.

Sretnem juče drugaricu i u neobaveznom ćaskanju, dotaknemo se teme dojenjaWink Priča da joj nije jasno zašto je toliko insistirala na dojenju, kad je bebu morala i da dohranjuje. Kupila je vagu da bi merila bebu pre i posle podoja. I priča šta je sve imala od opreme i čime je pospešivala laktaciju, ali opet je morala da dohranjuje bebu čitavih 6 meseci. Slušam je i divim se njenoj upornosti i jakoj želji. 

E, sad bih volela da mi neko kaže da je dojenje jeftinije! Da bi bila, uspešna, dojilja bi trebalo da nabavi pumpicu (muzilicu), brushalter za dojilje, tupfere za grudi, pumpicu za izvlačenje bradavica (da i to postoji), vagu za merenje podoja, silikonske bradavice, kremu za ragade, čaj za pospešivanje laktacije, jastuk za dojenje... Ne treba zaboraviti i plaćanje žene, koja će porodilju spasiti mastitisa. Sa druge strane adaptirana mleka su veoma skupa. Treba nabaviti: flašicu, cuclu, četku za pranje i termos! Neiskusne kupe još onaj sterilizator  i poseban deterdzent za flašice (prodavac, koji je malo uporniji, prvorotki može prodati i parcelu na Mesecu).

Zamislite, koliko je to novca! A mama ne može SAMO da doji bebu. Želi, jaaaako želi, ali ne može! I one nailaze na neku vrstu nerazumevanja, a ustvari to je za divljenje! Primer moje drugarice nije usamljen, žene često doje i dohranjuju bebu. Zaista verujem da je dojenje u kombinaciji sa dohranom najteže, a bogami i najskuplje. 

Pitam se, ako sam ja koja ne dojim- nedojilja, mama koja doji- dojilja,  u koju grupu spadaju mame koje doje i dohranjuju... U raspikuće? Tongue out 


NEDOJILJA SAM I NEMAJKA ISTOVREMENO

— Autor nedojilja @ 11:50

Čitam članak Lenore Škenazi, žene koja je proglašena najgorom mamom na svetu i shvatim da sam teži slučaj od nje Smile Za one koji ne znaju, ona  je poslala svog sina, devetogodišnjaka da putuje sam podzemnom železnicom i tako zaradila titulu NAJGORE MAME NA SVETU. Gledala sam neke njene emisije, gde pokušava da roditelje oslobodi straha, tačnije paranoje. Roditelji se plaše svega i svakoga i strah prenose na dete. Dete postaje zarobljeno u kući. 

Često se setim kako je neka moja poznanica gajila svoju ćerku, da ju je za stepen više štitila držala bi je u akvarijumu. Ja sam naspram nje uvek izgledala kao neki zločinac. Više puta sam u njenom društvu osetila nelagodu. Prvi put kada su nam deca imala 18 meseci na igralištu, ona koja štiti dete od svakog vida kretanja i ja koja svoje zlostavljam klackalicom i ljuljaškom Cool. Onda vožnja bicikla u parku (negde oko šeste godine), ona je opremila malecku, kao da je šalje u boj (kaciga, štitnici i pomoćni točkovi), a ja svoje šaljem goloruko. Vrlo brzo sam odustala od vidjanja sa njom, jer ne želim da je menjam, a ne želim ni da ona mene menja. Inače ja nemam mnogo drugarica koje imaju decu, razlog je moja opuštenost i ljubav prema slobodi, koju sam prenela na svoju ćerku. I nju i mene bi sputavale neke druge mame i ćerke. Mojoj ćerki nije važno kako izgleda, već kako se zabavlja. Nije joj važno ni kako neko drugi izgleda, već kakvu akciju nudi. Pored toga što sam je izložila opasnostima svakodnevnog padanja: sa bicikla, rolera, skejta, drveta i raznih penjalica, opteretila sam je i raznim obavezama: odlazak u prodavnicu, izbacivanje smeća, usisavanje, pranje sudova, povremeni odlazak u banku da plati račune, prostiranje veša, pravljenje sendviča... Jedna od mojih, malobrojnih, drugarica sa decom se čudila kako je moje dete vredno, a njeno sve radi bezvoljno. I ja joj na to kažem da ni moja ćerka ne uživa u kućnim poslovima i da je bolje da ona ne uživa, nego da ja ne uživam u istimSmile Istina je da treba objasniti detetu, da bi se svi u kući zabavljali i odmarali, svi moraju i da rade. To je moj suprug objasnio našoj ćerki, kada je imala četiri, pet godina. Hvala mu na tome!

Jadno moje nedojeno čedo! Nisam je dojila, nisam je štitila, čak sam je i podsticala na rizik... Cccc... 

   

 

 


Treba znati prestati

— Autor nedojilja @ 22:06

Postoje mnogi razlozi zbog kojih žena prestaje da doji bebu. Sve smo različite i svaka se sa tom odlukom nosi u skladu sa svojim karakterom. Ali uvek je teško!

Ako nisi dugo dojila, tužna si jer si želela i nisi verovala da se može tako brzo završiti. Očekivala si da ćeš uživati i da ćeš svojoj bebi pružiti najbolje. Pripremala si se, čitala si, slušala savete, pila si čajeve i pazila šta jedeš... Ali desilo se... Nisi jedina, mnogima se desilo i dešavalo se i dešavaće se. Voli svoju bebu! Voli je mnogo! Jer ti nisi hrana! Ti si mama! M A M A!

Dugo si dojila i tužna si, jer je vreme da prestaneš. To je kao nekakav rastanak. Pitaš se: Kako kad ste tako divno povezani? I to je nekako samo vaše... I kako to uraditi, a da dete što manje pati? Posavetuj se sa doktorom! Ali ako nisi taj tip ili ti se ne svidja ono što ti je rekao, možda ovih nekoliko redova budu od pomoći. Jedna moja rodjaka je odabrala da postepeno smanjuje laktaciju, tako što je danima jela i pila manje i posle sedam dana je svako veče praznila grudi i vezivala je maramu, da bi sprečila laktaciju. To sa maramom može da napravi grudvice, ako se grudi dobro ne isprazne. Ova varijanta je dobra, ako ne želiš da piješ lekove za prestanak laktacije. Njeno dete (koje je imalo 15 meseci) bilo je stalno uz nju dok ga je odvikavala. Trudila se da mu skrene misli, animirala ga, vodila u šetnju, čitala, pevala da beba ne bi patila. Kad bi beba zatražila da sisa, ona bi davala, ali pošto je mleka bilo malo sve se nekako brzo završilo bez nervoze.

Postoji i drugi način, a to je da bebu pošaljete negde, da biste je odvikli.  Naravno, ako ovu varijantu birate, bebu šaljete negde gde voli da bude i gde će joj biti prijatno. Znam dosta njih koje su ovako odvikle bebu. Jedna moja poznanica je dete od 2,5 godine odvikla tako što ga je poslala na zimovanje sa vrtićem. Koliko god izgledalo rizično, preživeli su.

Ali mislim da je najteže u trudnoći sprovesti odvikavanje. Sad doktori i savetuju da se doji, ranije nisu i meni je baka pričala da su žene tada mazale biber i ljutu papriku. Ja poznajem ženu koja je zbog ovog saveta ćerku dojila do četvrte godine. Devojčica je imala 20 meseci kad je mama ostala trudna. Mama je po savetu doktora nastavila da doji i onda se rodio brat, pa ih je mama dojila oboje. Ako ste mislile da nedojilje pate zbog okoline, prevarile ste se. Ova mama se osećala kao nakaza, ali njoj je bilo mnogo teško. 

Teško je! I pati se... Olakšajte sebi, uživajte u bebi, jer sad su najlepši i najkrofnastiji Smile 


FESTIVAL DOJENJA

— Autor nedojilja @ 20:50

Šalje mi drugarica poruku: EVO IDEJE ZA TVOJ NOVI ČLANAK-ODRŽVA SE FESTIVAL DOJENJA!

Čitam poruku i pomislim:PORED TOGA ŠTO SU IM DECA INTELIGENTNIJA, SAD SE I BOLJE ZABAVLJAJU Smile

Ali  pročitam o čemu se radi i shvatim da bez razloga brinem. Ja sam na sličnim zabavama već bila (dva puta u porodilištu i svaki put kad bih pričala sa trudnicama ili onima koje imaju decu).

Toliko sam čitala o dojenju i razgovarala na tu temu, da sam pomislila da sam već bila na festivalu (što je nemoguće, jer se održava prvi put Smile). Kada bih pokušala da ispričam sve priče koje sam čula, umorila bih se, a i umorila bih i onoga ko čita. Sećam se kada mi je jedna poznanica, koja je usvojila bebu, pričala kako ju je jedan njen prijatelj pitao da li doji, na šta ga je podsetila da je bebu usvojila. Pomislila sam kako je moguće da se nekome dogodi takva nepromišljenost, ali promocija dojenja je dovela do toga, da čim vidiš mamu i bebu pomisliš na dojenje... Druga zanimljiva priča je jedne mame koju je pedijatar pitao da li doji, a ona odgovorila da ne doji, jer nema mleka (da, da nula grama podoja). Pedijatar ju je pogledao i rekao: ŠTETA ZA TOLIKE GRUDI! Ona stvarno ima velike grudi, ali da li je moguće!? 

Moja drugarica sa početka teksta me je pozvala da idemo... I koliko god zvučalo primamljivo ipak ja više volim sajam vina, pršutijadu ili sajam peglane kobasice... Mesta gde možeš da konzumiraš proizvod Smile  

 


Razvoj govora i (ne)dojenje

— Autor nedojilja @ 09:04

Kada sam počela da pišem blog, pre nekoliko dana, nisam  ni pomišljala da ću biti mnogo inspirisana da svakodnevno pišem, ali JESAM Smile

Sad sam pročitala tekst pod nazivom KAKO DOJENJE UTIČE NA RAZVOJ GOVORA KOD DECE. Nisam ni morala da pročitam, već unapred sam znala: POZITIVNO. Čitam članak, koji je lepo napisan, u sve mogu da poverujem. Piše u tekstu da je sprovedeno istraživanje i da dojena deca pravilnije pričaju i ranije progovore zbog oblika nepca (U oblik, a nedojena imaju V oblik), zbog ritma hranjenja, više i jače vuku itd.  I poverujem u to. Od reči do reči u sve poverujem! ALI pošto sam navikla na kritičko mišljenje- UPALI MI SE LAMPICA!

Dojenje je jedan od faktora koji utiče na razvoj govora. Ali to ne piše u tekstu. I vrapci s grana su naučili da vreme provedeno ispred ekrana negativno utiče  na razvoj govora. Neki od ostalih faktora su: žvakanje čvrste hrane (jer na taj način se razvija vilica), razgovor (opšte je poznato da ne treba tepati i unjkati u razgovoru sa detetom), čitanje (veoma važan faktor kod podsticanja govora), pevušenje (pevanjem se takodje podstiče govor), nasledni faktor (postoje govorne mane koje se nasledjuju), pol deteta i redosled radjanja dece u porodici.... Na govor deteta utiču njegov karakter, njegova želja i potreba. Ali toga nema u tekstu!

U tekstu ne piše da je dojenje u porastu i ne piše da sve više dece predškolskog uzrasta ne izgovara pravilno sve glasove. To nije tema istraživanja. Cilj je promovisanje dojenja, po svaku cenu, pa čak napisati u tekstu da se DOJENA DECA SIMETRIČNIJE RAZVIJAJU OD DECE HRANJENE NA FLAŠICU?!

Da li se samo meni čini da je priča o dojenju otišla predaleko?! 


Klupa za (ne)dojenje

— Autor nedojilja @ 21:32

Već neko vreme traje akcija da se obezbede mesta za mame koje doje. To je prelepa vest! Ali me fascinira ekipa, koju bih mogla da nazovem VELIKE MAJKE, koje od tako nečeg lepog prave novu feštu. Tačnije organizuju novu akciju-SVAKA KLUPA JE ZA DOJENJE, SVAKO MESTO, BILO GDE...

Hranim dete na flašicu i ne razumem zašto bih ga hranila svuda. Mislim da je detetu potreban mir kad jede... Pa ni ja ne bih jela bilo gde, zašto bi onda moja beba ili moje dete jelo. Zanimljivo je one slikaju bebu koju doje i utrkuju se koja će bebu podojiti na neobičnijem mestu?!

Zamolila bih ih da razmisle šta će njihova deca pomisliti kad naidju na te fotografije, kad budu u pubertetu. Znam da će sad najglasnije da krenu sa pričom da je to prirodno i da će one deci objasniti svu čarobnost dojenja, da ne bi bila zatucana... Ali prirodno je i piškenje i kakenje, pa većina nas oseti nelagodu kad im neko gleda slike iz detinjstva takvog tipa. A vi delite slike i šakom i kapom.

Ne želim da utičem na nečije mišljenje, ali krajnje je vreme da neko primeti da ovo sve postaje preterano! Nikad mi ne smeta kad vidim da mama doji bebu, to je tako normalno... Ali zaista mislim da je potrebna akcija KLUPA ZA NEDOJILJE Smile  


Mala nedojena čudovišta

— Autor nedojilja @ 00:05

Čitam često kako su dojena deca inteligentnija, zdravija, imaju lepše zube... Čak sam čitala i da kasnije budu lideri... Onda se zapitam, šta treba da oseti  majka koja nije dojila, dok čita  takve tekstove: Da joj je dete bez budućnosti i da će HODATI NA TRI NOGE I GLEDATI NA TRI OKA... Dok ljudi viču: STRAŠNO, STRAŠNO... Kao u dečijoj pesmi.

Pravo pitanje je, koje radio takva istraživanja i kako je došao do takvih rezultata... Zamišljam da neko ima IQ 180 i onda ga stručnjak ili stručnjakinja Smile pita: A JE L TE MAMA DOJILA? Pošto se genije seća najranijeg detinjstva odgovor je potvrdan. Ili stomatolog pregleda zube i naidje na besprekoran raspored zdravih zuba i naravno sasvim logično odmah pita takvog pacijenta: JESI LI DOJEN(A) ILI TE MAJKA JOŠ UVEK DOJI?! Pošto je odgovor SIGURNO potvrdan, doca to  zabeleži i pošalje u neku centralu gde se svi ti POTVRDNI ODGOVORI OBJEDINE i dobijemo jasnu poruku: DOJENJE JE ZAKON!!!

Ako neko ima logičnije objašnjenje volela bih da čujem, pre nego što pomislim da sam član porodice Adams, jer je većina članova porodice nedojena Sealed STRAŠNO, STRAŠNO!!!

 


Ja sam majka nisam žrtva 1

— Autor nedojilja @ 20:53

Često čujete priče o majkama-žrtvama, majkama-mučenicama, majkama-vrednicama... Često vaše prijateljice kada dobiju decu postanu takve: umorne, zabrinute, blede i čupave. Pretvore se u čistačice koje dezinfikuju kuću kao da gaje najteže bolesnike, a ne decu. Spremanje hrane je čista avantura. Kupuje se povrće organski gajeno, potapa se u sodabikarbonu Undecided,  na pari se sprema: bez soli, glutena i naravno bez ukusa, jer  je nju majka trovala, a ona boga mi neće svoje dete. Onda hrani mladunče koje ima četiri godine ( mladunče zna da uključi tablet, telefon i tv, ali još ne koristi viljušku i kašiku).

Majka mučenica uvek je u neslaganju sa svojom majkom, a u ratu sa svekrvom... Jer majki mučenici niko ne pomaže, ona sama gaji dete. Istina je da majka i svekrva nisu zdravstveni radnici i ne mogu da dostignu taj nivo higijene. Prosto ne zadovoljavaju standarde. 

Onda te iste majke mučenice, žrtve, vrednice kažu: LAKO JE TEBI! IMAŠ POMOĆ! A I DECA SU TI SUPER!

Draga moja mučenice, prihvati pomoć! Pusti dete da bude prljavo! Spremi ono što se tebi jede! Ručajte kao porodica! Kupi ponekad pecivo u pekari i pojedite ga u parku! Ne briši prašinu svaki čas, jer dete ne može da umre ako udahne nekoliko čestica, već postaje otporno! 

Podrška dojenju je važna, ali podrška gajenju deteta je neprocenjiva... Jer nije loše kada celo selo vaspitava dete! 


Powered by blog.rs