Podrška nedojiljama

30 Apr, 2017

Treba znati prestati

— Autor nedojilja @ 22:06

Postoje mnogi razlozi zbog kojih žena prestaje da doji bebu. Sve smo različite i svaka se sa tom odlukom nosi u skladu sa svojim karakterom. Ali uvek je teško!

Ako nisi dugo dojila, tužna si jer si želela i nisi verovala da se može tako brzo završiti. Očekivala si da ćeš uživati i da ćeš svojoj bebi pružiti najbolje. Pripremala si se, čitala si, slušala savete, pila si čajeve i pazila šta jedeš... Ali desilo se... Nisi jedina, mnogima se desilo i dešavalo se i dešavaće se. Voli svoju bebu! Voli je mnogo! Jer ti nisi hrana! Ti si mama! M A M A!

Dugo si dojila i tužna si, jer je vreme da prestaneš. To je kao nekakav rastanak. Pitaš se: Kako kad ste tako divno povezani? I to je nekako samo vaše... I kako to uraditi, a da dete što manje pati? Posavetuj se sa doktorom! Ali ako nisi taj tip ili ti se ne svidja ono što ti je rekao, možda ovih nekoliko redova budu od pomoći. Jedna moja rodjaka je odabrala da postepeno smanjuje laktaciju, tako što je danima jela i pila manje i posle sedam dana je svako veče praznila grudi i vezivala je maramu, da bi sprečila laktaciju. To sa maramom može da napravi grudvice, ako se grudi dobro ne isprazne. Ova varijanta je dobra, ako ne želiš da piješ lekove za prestanak laktacije. Njeno dete (koje je imalo 15 meseci) bilo je stalno uz nju dok ga je odvikavala. Trudila se da mu skrene misli, animirala ga, vodila u šetnju, čitala, pevala da beba ne bi patila. Kad bi beba zatražila da sisa, ona bi davala, ali pošto je mleka bilo malo sve se nekako brzo završilo bez nervoze.

Postoji i drugi način, a to je da bebu pošaljete negde, da biste je odvikli.  Naravno, ako ovu varijantu birate, bebu šaljete negde gde voli da bude i gde će joj biti prijatno. Znam dosta njih koje su ovako odvikle bebu. Jedna moja poznanica je dete od 2,5 godine odvikla tako što ga je poslala na zimovanje sa vrtićem. Koliko god izgledalo rizično, preživeli su.

Ali mislim da je najteže u trudnoći sprovesti odvikavanje. Sad doktori i savetuju da se doji, ranije nisu i meni je baka pričala da su žene tada mazale biber i ljutu papriku. Ja poznajem ženu koja je zbog ovog saveta ćerku dojila do četvrte godine. Devojčica je imala 20 meseci kad je mama ostala trudna. Mama je po savetu doktora nastavila da doji i onda se rodio brat, pa ih je mama dojila oboje. Ako ste mislile da nedojilje pate zbog okoline, prevarile ste se. Ova mama se osećala kao nakaza, ali njoj je bilo mnogo teško. 

Teško je! I pati se... Olakšajte sebi, uživajte u bebi, jer sad su najlepši i najkrofnastiji Smile 


Komentari


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs