Podrška nedojiljama

04 Maj, 2017

DOJENJE+DOHRANA=LUKSUZNA ZABAVA

— Autor nedojilja @ 17:28

Ovo pišem za sve mame, koje su nekad čule komentar, da bi im bilo jeftinije da doje?! Pored česte konstatacije, da je lakše i zdravije dojiti, neke nedojilje su čule i to da je dojenje jeftinije.

Sretnem juče drugaricu i u neobaveznom ćaskanju, dotaknemo se teme dojenjaWink Priča da joj nije jasno zašto je toliko insistirala na dojenju, kad je bebu morala i da dohranjuje. Kupila je vagu da bi merila bebu pre i posle podoja. I priča šta je sve imala od opreme i čime je pospešivala laktaciju, ali opet je morala da dohranjuje bebu čitavih 6 meseci. Slušam je i divim se njenoj upornosti i jakoj želji. 

E, sad bih volela da mi neko kaže da je dojenje jeftinije! Da bi bila, uspešna, dojilja bi trebalo da nabavi pumpicu (muzilicu), brushalter za dojilje, tupfere za grudi, pumpicu za izvlačenje bradavica (da i to postoji), vagu za merenje podoja, silikonske bradavice, kremu za ragade, čaj za pospešivanje laktacije, jastuk za dojenje... Ne treba zaboraviti i plaćanje žene, koja će porodilju spasiti mastitisa. Sa druge strane adaptirana mleka su veoma skupa. Treba nabaviti: flašicu, cuclu, četku za pranje i termos! Neiskusne kupe još onaj sterilizator  i poseban deterdzent za flašice (prodavac, koji je malo uporniji, prvorotki može prodati i parcelu na Mesecu).

Zamislite, koliko je to novca! A mama ne može SAMO da doji bebu. Želi, jaaaako želi, ali ne može! I one nailaze na neku vrstu nerazumevanja, a ustvari to je za divljenje! Primer moje drugarice nije usamljen, žene često doje i dohranjuju bebu. Zaista verujem da je dojenje u kombinaciji sa dohranom najteže, a bogami i najskuplje. 

Pitam se, ako sam ja koja ne dojim- nedojilja, mama koja doji- dojilja,  u koju grupu spadaju mame koje doje i dohranjuju... U raspikuće? Tongue out 


Komentari

  1. Ovakve gluposti može da napiše samo onaj ko nema pojma o dojenju.

    Autor Sanja — 05 Maj 2017, 10:19

  2. Draga Sanja, hvala ti što čitaš moj blog!

    Autor nedojilja — 05 Maj 2017, 13:05

  3. Ja sam se uvek pitao kakvo je magarece mleko? Za kozu kazu, da je sirotinjska majka ipak bi je preporucio svim nedojiljama ali moraju sami da je hrane tamo na Ledinama ima mesta uz onih nekoliko cigana. Dostojevski je imao kravu za svoju decu, zasto je ne bi imali i vi? Znam, za sve je to idiotizam, na kraju radnog vremena on se bori sa nekoliko slicnih ali zena mog suradnika iz filipina sve to smatra prirodnim i razumnim, ona veruje u Boga i licnu odanost svom detetu. Neki put mi se cini detinjasta i nezrela ali instinkt majke nije izgubila. Njoj ne padaju na pamet stvari izvan prirode, takav je i pravi put.

    Autor laika — 05 Maj 2017, 16:56


Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me

Powered by blog.rs